Zwart volvlak in drukwerk

Wat is het probleem met het drukken van een zwart volvlak? Veel vormgevers realiseren zich niet dat hun ontwerp problemen zou kunnen geven bij het drukken. Aan één kant is dat niet zo vreemd. Tegenwoordig is de afstand tussen een ontwerper en een drukker groter dan ooit. Ik heb het altijd als waardevol gezien dat ik bij wijze van spreken tussen de drukpersen wijs ben geworden. In mijn vorige baan was het overleg met drukkers cruciaal omdat we allen maar 1 ding voor ogen hadden. De klant moet een zo mooi mogelijk product in handen krijgen en wij gaan er alles aan doen om dit te realiseren.

Ik krijg wekelijks ontwerpen van anderen onder ogen en aan mij is dan de eer om het drukklaar te maken. Het zou flauw zijn om mijn collega’s af te doen als zijnde onervaren in het drukkersvak, maar je merkt toch dat er bij een aantal een stukje praktijkkennis ontbreekt. Soms zie ik grote zwarte volvlakken voorbij komen die óf te licht óf juist te donker zijn gemaakt.

Te licht (alleen 100 procent black)

Als de ontwerper het vlak alleen maar 100 procent black heeft gemaakt zal het drukresultaat donkergrijs zijn en niet diepzwart. Dat komt omdat zwart alleen te weinig dekking geeft op het papier.

Te donker (te hoge percentages cyaan, magenta en yellow)

Als ik een volvlak zwart voorbij zie komen die opgebouwd is in bijvoorbeeld 78 procent cyaan, 85 procent magenta, 57 procent yellow en 100 procent black dan weet ik zeker dat de ontwerper dit niet handmatig heeft ingesteld. Waarschijnlijk zijn deze vreemde waardes ontstaan na omzetting van RGB-kleuren (beeldscherm) naar CMYK-kleuren (drukkleuren). Als je dit zo laat staan zal het beeld tijdens het drukken op de achterzijde van het papier (of karton) overgezet worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe krijg je een mooie diepzwarte kleur?

Je kunt een volvlak zwart het beste opbouwen door percentages cyaan, magenta en yellow eronder te drukken. Dit is zeker handig wanneer het totale drukbeeld in full colour staat. Over het algemeen geeft de verdeling 20 procent cyaan, 20 procent magenta, 20 procent yellow en dus 100 procent black een goede dekking. Lukt het dan nog niet, dan ligt het waarschijnlijk aan het papiersoort of aan de drukker.

Heb je een vraag?

Hoe bouw je een zwart volvlak op?